Čeští vojáci by se mohli účastnit bojových misí, mínil Babiš v Paříži

12. 11. 2018

Čeští vojáci by se mohli účastnit bojových misí. To řekl český premiér Andrej Babiš v neděli v Paříži. "Náš největší nepřítel je mezinárodní terorismus. Měli bychom se zamyslet, jestli se skutečně nevrátíme do časů, kdy naši vojáci bojovali proti teroristů," řekl.

Účast na zahraničních misích podle premiéra ukazuje, že Česko je v rámci NATO spolehlivý partner. Babiš se také opětovně přihlásil k závazku zvyšovat výdaje na obranu, aby v roce 2024 dosáhly dvou procent HDP. V současnosti činí zhruba 1,1 procenta HDP.

"Milion lidí (i přes konjunkturu) v chudobě a my místo investice do našich lidí budeme navyšovat výdaje na války. To jako vážně, pane premiére?," napsala na svém facebooku europoslankyně KSČM Kateřina Konečná.

KSČM žádá bez výhrad zastavení účasti České republiky v zahraničních vojenských misích bez mandátu Rady bezpečnosti OSN, odmítá agresivní politiku USA a požaduje přehodnocení světového bezpečnostního systému, včetně setrvání České republiky v NATO

Pokud vláda premiéra Babiše pošle naše vojáky do bojových misí bez mandátu OSN, končí tolerance, napsal na svém facebooku místopředseda poslaneckého klubu Leo Luzar.

Josef Kovařík: Mám dojem, že se mu zatočila hlava z blízkosti Trumpa a říká hlouposti. Kdyby snad ne, je mu potřeba s plnou odpovědností a důrazností říci.  Andreji ne, to je konec tolerance! Žádné bojové mise bez mandátu Rady bezpečnosti OSN. 

Vyjádření Babiše v Novinkách.cz je alarmující. Celé vyjádření: https://www.novinky.cz/domaci/488825-cesti-vojaci-by-se-mohli-ucastnit-bojovych-misi-mini-babis.html:

 

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM