M. Vostrá: Zastavme šíření návykových látek

13. 9. 2018

Doba je hektická a mnohdy i krutá. Lidé se čím dál víc bojí o svůj život kvůli terorismu a válečným vřavám v zahraničí. Otevřené hranice umožňují práci i studium ve světě. S tím však narůstá strach o ty, kteří jsou nám blízcí. Nedokážeme předvídat, co zmatené fanatiky napadne. Ani nám doma se problémy nevyhýbají. Objevila se nová syntetická droga, která je smrtící. Její působení na Ostravsku je alarmující. Do Ostravy se patrně dostala ze zahraničí. Varujme tedy především mladé lidi, aby nezkoušeli únik z denních trablů pomocí drog a jiných návykových látek. Počet ohrožených lidí narůstá a přes intenzivní práci policie na Ostravsku se nedaří šíření této látky zastavit. Policie varuje, že této nové drogy může být tisíce dávek.

Hledejme společně všechny možnosti, jak tuto expanzi nových drogových preparátů zastavit. Je bezpodmínečně nutné zvýšit prevenci, neboť věk, kdy již dítě zkouší drogy, se snižuje. Děti a mladí musí dostat možnost, jak využít volný čas. Bezcílné bloumání po ulicích vede ke zkáze a úniku k drogám.

Apeluji na všechny politiky, ať se urychleně a intenzivně začnou tímto narůstajícím problémem zabývat. Peníze investované do volnočasových aktivit dětí a mládeže mohou být jedním z řešení. Jde nám přeci o to, aby nedocházelo ke zbytečným úmrtím.

Autor: 
Miloslava Vostrá, poslankyně a předsedkyně Rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny PČR