ANKETA PL: Co říkáte ke kauze H-Systém?

25. 7. 2018

Parlamentní listy: Prezident M. Zeman uvedl, že rozhodnutí Nejvyššího soudu v kauze H-Systému společně s dalšími rozsudky vyvolává vazné pochybnosti o kvalitě i lidskosti českého soudního systému. Je připraven se setkat s předsedou Nejvyššího soudu P. Šámalem a "diskutovat na toto téma". "Určitě je to nespravedlnost," řekl v souvislosti s H-Systémem premiér Babiš. Co si o tom myslíte?

Zdeněk Ondráček, poslanec PS PČR za KSČM: Pojem spravedlnost má v tomto případě dvě roviny. Tou první je ta lidská a tady říkám, že je to vůči těm lidem nespravedlivé. Tou druhou je ta soudní a tam bez znalosti věci chci věřit, že soudy neporušily zákony. Úlohou státu je hledat taková opatření, aby občan věřil ve spravedlnost jako takovou. To se v tomto případě zatím evidentně nepodařilo. Těch touto kauzou postižených lidí je mi upřímně lito a chci věřit, že toto poslední rozhodnutí je nepřivede k jejich unáhleným a někdy nevratnym krokům.

Leo Luzar, poslanec PS PČR za KSČM: Dobrý den, celý případ H-Systém je jedna velká zlodějna tehdejší doby, kterou dopustily polistopadové vlády! Je velmi nešťastné, že se nyní media zajímají jen o cca 60 poškozených a dalších více než 1000 je nezajímají. Ti čekají více než 20 let na aspoň část peněz, o které přišli. Je tragédii doby po listopadu 1989, že byla zničena důvěra občanů v právo a předvídatelnost soudního rozhodnuti. Peníze nahradily morálku a spravedlnost! Pokud chce někdo definici kapitalismu, tak zde je.

Autor: 
Lukáš Petřík
Zdroj: 
Parlamentnilisty.cz