Nevyužitá příležitost

1. 6. 2018

Ve čtvrtek 31. května 2018 navštívila Strakonice levicová ekonomka Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Stalo se tak na pozvání strakonické sociální demokracie k uskutečnění přednášky o ekonomických a politických souvislostech vývoje jížní části Evropy.

Ilona Švihlíková seznámila přítomné s politikou Evropské unie vůči předluženým zemím a finančními injekcemi Řecku a Itálii. Dozvěděli se například, že finanční záchranné balíčky jdou z peněz celé EU, aby se vzápětí oklikou vrátily jen do SRN a Francie, jako největším věřitelům. Z jistých makroekonomických ukazatelů a celkové politiky vedení EU je zřejmé, že i česká ekonomika nemusí být vždy proti takové situaci imunní.

I když přednášku zorganizovala strakonická ČSSD, musíme si vzít z této akce ponaučení i my. Celková organizační příprava a zvládnutí akce bylo naprosto nedokonalé. Občané nebyli o této přednášce dostatečně informováni cestou plakátků, internetu, jihočeského rozhlasového a televizního vysílání i facebookem. Také spolupráce a dohovor mezi ČSSD a KSČM, a nejen mezi nimi, by měl být naprosto klíčový. Ve hradní posluchárně Strakonického hradu s kapacitou až tři sta míst bylo přítomno pouze dvanáct posluchačů. Z uvedeného počtu byli čtyři komunisté, kteří se jen velkou náhodou o této akci dozvěděli.

Autor: 
S.V., jk
Zdroj: 
Vlastní, foto: Helcapas