Delegace jihočeských komunistů uctila památku obětí transportu smrti

21. 4. 2018

Delegace jihočeských komunistů vedená předsedkyní Jihočeského krajského výboru KSČM Alenou Nohavovou, předsedkyní OV KSČM ve Strakonicích Marií Pavlovičovou a místopředsedou Martinem Ratajem uctila památku obětí transportu smrti na hřbitově ve Volenicích.

Pietního aktu se účastnili i zástupci Klubu českého pohraničí V. Dach, J. Štrobl, V. Slavík, zástupce ČSBS pplk. Podhorský, starosta obce K. Papež a J. Kalbáč.

Pietní akt každoročně pořádá ZŠ a MŠ Volenice pod názvem "Po stopách transportu smrti". Tragické události se staly na samém konci 2. světové války 20. 4. 1945. Transport, který vezl vězně z Osvětimi, byl napaden americkými stíhacími letouny. Vězni využili zmatku a utekli do lesů. Příslušníky SS byli někteří dopadeni a zastřeleni. Nyní je na místním hřbitově památník, ke kterému každoročně přichází průvod dětí z volenické školy a školky. I letošní pietní akt zahájil ředitel ZŠ L. Cimrhanzl a děti zpěvem české státní hymny.

Nápis na památníku, napsal V. Chalupský

Postůj u našeho hrobu, nezvíš z které země jsme a rodu, válka nás svedla z různých světů, bolest a trní nám dala místo květů, hlad, zimu a tisíce bolných ran, žalář, pouta a vození do všech stran ve "vlaku smrti". Tak dětem Slovanů německá pěst vmetla muka a pohanu. Na polích u Slučína kletý SS mann postupně nám do týla vstřelil sedm ran! A česká zem nás vlídně skryla v tento hrob a česká ruka nenechá náš rov bez ozdob. Šest jen nás tu čeká slavné zmrtvýchvstání: "pane Ježíši Kriste, smiluj se nad námi!"

Je důležité našim dětem připomínat útrapy, bolest i krutosti válek nevyjímaje i té 2. světové. Že ne všechny děti i dnes žijí v míru, kde se mohou vzdělávat, bezpečně žít a věnovat se svým zálibám. Připomínat, že za mír se musí stále bojovat, jak ukazují poslední světové událost jako například Sýrie, je stále trvalým odkazem. Volenické děti to ví a kéž by takových škol bylo více. Co více se dá dětem vštípit do paměti než, že položí květinu k hrobu těm, kteří položili život, aby nejen dnešní děti žily v míru.

Fotogalerie

Autor: 
Alena Nohavová, předsedkyně JčKV KSČM
Zdroj: 
+ foto: Vlastní