ANKETA PL: Je útok USA a spojenců v Sýrii kovbojskou akcí?

16. 4. 2018

Parlamentnílisty.cz: Prezident Zeman označil útok USA a spojenců v Sýrii za kovbojskou akci, která brání návratu uprchlíků do své vlasti. Ozbrojený útok na jakoukoli zemi může dle něj být veden jen se souhlasem Rady bezpečnosti OSN (s výjimkou islámských teroristů). Západ dle něj "neuvěřitelně rozvrtal Střední východ" včetně Iráku, kde se zbraně hromadného ničení nenašly, a Libye, díky čemuž směrují do Evropy ilegální imigranti. Tyto intervence označil za debilitu a hloupost. Premiér A. Babiš oproti dřívějšímu vyjádření podpory úderu po setkaní s prezidentem řekl, že "vojenský zásah nic neřeší" a je třeba sednout si za stůl a řešit to společné včetně EU, USA a Ruska a Izraele, Turecka, Iránu atd. Co si o tom myslíte?

Zdeněk Ondráček, poslanec PS PČR za KSČM: Mám výhodu, že nejsem Prezidentem ČR a nemusím být proto tak politicky korektní. Já útok USA, VB a Francie na Sýrii nazývám aktem válečné agrese, tedy státní terorismus. Na všechny, kteří vydali příkaz k útoku bez mandátu RB OSN, by měl být vydán mezinárodní zatykač a měli by být souzeni mezinárodním tribunálem pro válečné zločiny. To by byl ideální právní stav, ale v takovém světe nežijeme. Mezinárodní právo je porušováno a OSN už mnoho let neplní svoji funkci. Stanovisko pana prezidenta Miloše Zemana vítám jako státnické. Odsuzuji vyjádření bývalého ministra války, dnes bohužel zahraničí Stropnického. Doporučil bych mu, aby si znovu přečetl slib, který složil a pokud s ním má problém a chce sloužit USA tak ať jde. Nikdo ho držet nebude. Raději bez komentáře nechám vyjádření současné paní ministryně obrany. A na nejasný postoj, dnes tak a zítra jinak, u pana premiéra jsem již zvyklý a nedávám mu větší váhu, byť samozřejmě svoji váhu má. Jsem přesvědčen, že v otázkách, které vnímá jako vedlejší si nechá radit PR poradci a ti mu radí často špatně. Stále častěji si myslím, že záměrně. To je však věcí pana premiéra, komu chce naslouchat. Já bych je už dávno vyhodil a nahradil odborníky na jednotlivé problematiky.

Leo Luzar, poslanec PSP ČR za KSČM: Dobrý den, jsem rád, že máme prezidenta Zemana, který je schopen říci pravdu a ne jenom papouškovat, jak důležité je být vděčným USA za NATO, jak to činili jeho protikandidáti. Jak budou přicházet podrobnější zprávy a fakta, občané sami pochopí, jak jsou manipulováni a klamáni jen k dosažení geopolitických cílů velmoci. Jsem zvědav na stanoviska parlamentu Francie a Velké Británie na provedený útok bez souhlasu RB OSN a bez jasných důkazu. Tyto důkazy by měly být získany činnosti Organizace pro kontrolu chemických zbraní ještě před útokem! Rektální alpinizmus některých ministru v demisi mne nabádá k obezřetnosti, zda by demise neměla byt definitívni! A korouhvička na vrcholu reagující na aktuální veřejně mínění opět nezklamala a obratem popřela sama sebe. Už to není ani směšné a dostávám strach z jeho dalších plánovaných hurá akci.

Autor: 
Lukáš Petřík
Zdroj: 
Parlamentnilisty.cz