Evropa opakuje chyby komunistů, říká šéf KSČM Filip v rozhovoru Časopisu TÝDEN

26. 3. 2018

Rozhovor TÝDNE 26. 3. 2018 s Vojtěchem Filipem


Chceme, aby Česko mělo stabilní vládu, není dobré mít v tak turbulentní době jako dnes nestabilní kabinet. Zadruhé, hnutí ANO nám nabídlo podíl na programovém prohlášení vlády. Jsme přesvědčeni, že náš program je důležitý nejen pro naše voliče, ale i pro ostatní občany, a tak chceme naše priority prosadit.

Máme zájem o to, aby vedení státních podniků a organizací bylo dál otevřeno politickým stranám. Pokud jsou tady strategické podniky, například VZP, měly by mít politické strany právo vyslat tam své odborníky. Nemusí a nemají to být poslanci, ale vyřazení politických stran je nepřípustné. Na tom trváme dlouhodobě.

Ve vládě ale být nechceme. Nedokázal bych sedět ve vládě, která by bez diskuse plnila závazky NATO. Podle nás by bezpečnost České republiky neměl zajišťovat vojenský pakt reagující na rozložení sil po druhé světové válce, pro nás je prioritní garant Rada bezpečnosti OSN

Nyní, po pětadvaceti letech od kladenského sjezdu, je příležitost udělat důkladnou inventuru a zamyslet se, jak být atraktivní stranou. Nejen programově, musíme nabízet i důvěryhodné a kompetentní politiky a nové tváře. Nostalgie vede k zániku, stejně nemá smysl se příliš přibližovat sociální demokracii. Půjdeme cestou ruských nebo moldavských komunistů, kteří nabízejí vlastní recepty. 

Kateřinu Konečnou bych rád viděl jako místopředsedkyni, stejně jako například Mílu Vostrou a další. Potřebujeme čerstvé mladé lidi. Slepou cestou je myslím nostalgické křídlo kolem místopředsedy Josefa Skály. 

Celý rozhovor pokračuje v tišteném vydání časopisu Týden - viz FB KSČM  https://www.facebook.com/komunistickastranacechamoravy/posts/11317881702...

Část je na webu https://www.tyden.cz/…/evropa-opakuje-chyby-komunistu-rika-…

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
ČASOPIS TÝDEN