Dobré předsevzetí - Vláda chystá reorganizaci práce ministerstev

21. 12. 2017

Počítá s tím návrh připravený ministerstvem vnitra, dnes by se měla změnami zabývat vláda premiéra Andreje Babiše (ANO), aby mohly nabýt účinnosti k začátku příštího roku.

Předkládaný návrh na úpravu systemizace souvisí podle vnitra s reorganizací práce ministerstev a s cílem naplnit programové priority vlády. Páteční jednání by mělo být poslední v tomto roce, takže má kabinet poslední příležitost změny účinné od nového roku schválit.

Řada ministrů už v posledních dnech avizovala změny. Například ministerstvo financí chce snížit od nového roku osm sekcí úřadu na šest. Mimo jiné by měla zaniknout sekce majetku státu, kterou řídí náměstek Ondřej Závodský. Jeho sekce by se měla sloučit s právní, kterou řídí náměstek Ondřej Landa. Nový ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner (za ANO) snížil počet svých náměstků z 11 na sedm. Konkrétní jména chce oznámit až po jednání s dotyčnými osobami. Změny čekají téměř všechny sekce ministerstva.

Ministerstvo kultury bude mít v nové vládě namísto dvou politických náměstků jen jednoho. Jeden z dosavadních dvou náměstků člena vlády, Patrik Košický, se stane ředitelem kabinetu ministra. Na ministerstvu zemědělství by měl skončit podle informací ČTK první náměstek Jiří Jirsa a náměstek pro řízení sekce ekonomiky a informačních technologií Zdeněk Adamec. Jde o dva ze sedmi odborných náměstků v resortu.

Novou náměstkyní ministryně práce a sociálních věcí se stala bývalá generální ředitelka úřadu práce Marie Bílková. Dva dosavadní političtí náměstci – Gabriela Nekolová a Tomáš Petříček (oba ČSSD) – úřad opustili. Ministerstvo zdravotnictví navrhuje sloučení dvou sekcí odborných náměstků. Chce spojit sekci ekonomiky a přímo řízených organizací se sekcí zdravotního pojištění, vznikla by sekce ekonomiky a zdravotního pojištění. Sekci zdravotního pojištění vede Tom Phillipp, sekci ekonomiky Petr Landa.

O personálních změnách na ministerstvu zahraničí hovořil nový šéf resortu Martin Stropnický (ANO) hned po převzetí úřadu minulou středu. Zdůraznil, že nechystá žádný hon na čarodějnice. Z ministerstva podle něho odejdou pouze dva političtí náměstci Lukáš Kaucký (ČSSD) a Václav Kolaja, který má blízko k lidovcům. Oba potvrdili, že funkce s koncem roku opustí. V návrhu systemizace se s politickými náměstky nepočítá.

Změny by se neměly dotknout mimo jiné ministerstva spravedlnosti či životního prostředí, kde pokračují ministři za ANO z vlády premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). »Nemáme politické náměstky, tedy z tohoto pohledu k žádnému pohybu lidí jako na jiných ministerstvech nedochází,« sdělila mluvčí ministerstva životního prostředí Dominika Pospíšilová.

ng
ihalo.cz