Evropa se zmítá v chaosu

17. 12. 2017

Evropa není emancipovaná, nemá emancipovanou vlastní politickou linii, a to ji dál strhává do chaosu. Řekl to na sobotním 10. zasedání ÚV KSČM v Praze jeho předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip. Tento chaos je podle něj patrný na i české politické scéně.

»Chaos a nejednota politiky se projevuje i u nás. Výsledek voleb tomu napovídá. I v ČR pokračuje fragmentace politiky a politická scéna je charakteristická tím, že tradiční strany jsou dál oslabovány a nastupují nová uskupení, která mají nevyjasněný politický program.  U tohoto programu je nejasná i jejich budoucnost, směřování a další působení. To, že standardní politické strany nebyly schopny ustát souboj s politickými hnutími a novými politickými stranami, je v podstatě objektivní rámec, ve kterém se ČR nachází,« zhodnotil Filip.

Uvědomuje si, že ani KSČM se nepodařilo jasným způsobem formulovat zájmy občanů ČR, aby byla strana schopna zopakovat úspěch z roku 2013. Tehdy získala v parlamentních volbách 14,91 procenta hlasů a 33 mandátů, zatímco letos jen 7,76 procenta a ve sněmovně zasedá pouze 15 poslanců. »Připomínám, že na rozdíl od ostatních jsme tehdy byli schopni jednotně působit na politické scéně ČR a náš podíl na volebním výsledku byl zvýšen proti roku 2010 a naše směřování bylo pro lidi srozumitelnější. Připomínám to pro to, abychom si jasně řekli, co musíme udělat, abychom byli schopni oslovit občany ČR. Objektivní podmínky změnit neumíme, to je realita, to je pohyb v objektivní realitě, na tu máme vliv jen zprostředkovaně. Ale subjektivní podmínky činnosti strany ovlivňujeme přímo našimi rozhodnutími a naší činností. Proto je potřeba se soustředit na subjektivní hodnocení, a to podle měřítek, která jsme dali,« dodal Filip.

»Úspěchy neumíme prodat«

Podrobný materiál hodnotící letošní parlamentní volby představil na sobotním zasedání místopředseda ÚV KSČM Jiří Dolejš. Podle něj se nepodařilo adekvátně zdůraznit některá klíčová témata současnosti. »Proto byla u nás levice vytlačena populistickými subjekty typu SPD,« zmínil Dolejš mj. Okamurovo hnutí, jež kromě principu přímé demokracie postavilo svou agitaci na odporu větší části národa k migrační vlně. »Nesmíme ale přijmout tuto rétoriku. Kořeny problému nejsou v obětech systému, nýbrž v těch, kteří tento systém vynalezli,« řekl Dolejš s tím, že právě tento fakt se straně nepovedlo adekvátně akcentovat, a to i v dalších sférách. A řeč byla přirozeně i o vítězném hnutí ANO. »Andrej Babiš vyzobal ostatním prvky z volebního programu a například důchodci mu uvěřili,« dodal Dolejš.

Další místopředseda Josef Skála zopakoval, že občané, s nimiž diskutuje o příčinách volebního neúspěchu, nejvíce skloňují nedostatečně razantní postoje strany v klíčových tématech, která hýbou dnešní dobou. Podle stínového ministra pro resort kultury a mediální politiky Zdeňka Štefka je problémem KSČM, že neumí dostatečně využívat sociální sítě. »Máme úspěchy, což se potvrdilo i v době, kdy jsme stáli v čele krajů, ale neumíme je prodat,« připojil Štefek, který byl v letech 2012-16 radním Středočeského kraje pro oblast kultury.

Dubnový termín platí

První místopředseda ÚV KSČM Petr Šimůnek seznámil účastníky pléna s přípravami X. sjezdu, který se uskuteční 21. dubna 2018 v Nymburce. Návrh na uspořádání sjezdu již o dva měsíce dříve, tedy v únorovém termínu, na sobotním zasedání neprošel. »V říjnu jsme odhlasovali sjezd na duben a tomu odpovídají i termíny okresních a krajských konferencí. Posunem sjezdu na únor bychom narušili jejich průběh,« řekl Šimůnek. Delegáti a delegátky sjezdu budou zvoleni na okresních konferencích dle klíče 1:150 s tím, že každý okresní výbor bude zastupovat minimálně jeden delegát.

Předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip dále na základě výzvy některých členů pléna komentoval současnou parlamentní spolupráci mezi KSČM a hnutím ANO, které sestavilo jednobarevnou vládu a shání pro ni podporu napříč politickým spektrem. »Respektujeme, že ANO je vítězem voleb. A poprvé po 27 letech je vítěz voleb ochoten s námi jednat o programových otázkách. Těch základních máme sedm,« zopakoval Filip členům ÚV informaci, která v listopadu proběhla médii a o níž Haló noviny rovněž informovaly. Mezi prioritami jsou zákon o obecném referendu, vyšší důchody i mzdy, zdanění dosud nevydaného majetku v rámci církevních restitucí, sektorová daň pro velké banky nebo progresivní zdanění a zákon chránící zájmy státu při těžbě surovin. Klíčovou roli při jednání má hrát konkrétní programové prohlášení budoucí vlády, přičemž o výstupu budou informováni členové výkonného výboru, kteří budou mít své slovo i ohledně dalších kroků.

V dopolední a odpolední diskusi dále k výše zmíněným tématům vystoupili se svými podnětnými příspěvky mj. Josef Šenfeld, Kateřina Konečná, Jaromír Kohlíček, Věra Žežulková, Karel Klimša, Viktor Pázler, Jaroslav Procházka, Stanislav Grospič, Václav Ort, Milan Plodík, Josef Číž, Miroslav Berka, Martin Juroška, Josef Švarcbek, Zdeněk Štefek, František Švarc a řada dalších.

Rok 2018: 3x volby

Před celou společností jsou v příštím roce troje volby – lednové prezidentské a podzimní do třetiny Senátu a do obecních zastupitelstev, včetně toho pražského. Senátor Václav Homolka v sobotu v Praze apeloval na nepodceňování důležitosti senátních voleb a na vytvoření »krátkých, výstižných a vtipných hesel«, jak se to dařilo právě jemu v předchozí době, kdy byl dvakrát zvolen do horní komory parlamentu. Co se týče prezidentských voleb, doporučili členové ÚV podpořit toho z kandidátů, který je připraven »bránit české národní zájmy, čelit pokusům o vydírání a umožnit uzákonění obecného referenda i dalších forem přímé demokracie za účasti všech občanů naší země«.

První kolo voleb se uskuteční v termínu 12.-13. ledna a o Hrad usiluje devět kandidátů, včetně stávajícího prezidenta Miloše Zemana. Případné druhé kolo by se konalo o 14 dní později, tedy v termínu 26.-27. ledna.

Autor: 
pk
Zdroj: 
ihalo.cz