69. výročí přijetí Všeobecné deklarace lidských práv

10. 12. 2017

Den lidských práv se slaví každoročně na celém světě 10. prosince na počest přijetí Všeobecné deklarace lidských práv Valným shromážděním OSN v roce 1948. V roce 1950 prohlásila OSN tento den za Mezinárodní den lidských práv a tak se slaví dodnes.

         Jde o právní všeobecné uznání základních svobod a práv každého člověka bez rozdílu kulturních a náboženských kořenů, rasy, pohlaví, místa původu. Jde o východiska, která se sdílejí a z nichž vycházejí všechny pozdější mezinárodní dokumenty jako je ochrana života, respekt k člověku, ochrana lidskosti proti bezpráví. 

         Jak je to s respektováním lidských práv ve skutečnosti? V ČR byla přijata Listina základních práv a svobod s účinností od ledna 1993 a stala se součástí ústavního pořádku. Její naplňování je však v dnešní společnosti a globalizovaném světě stále obtížnější a někdy zcela nemožné. Jmenujme například ochranu lidskosti proti bezpráví nebo respekt k životu a právo na život. Postupně se stalo, že slovní spojení "lidská práva" se jako pojem zprofanovalo. Zmocnili se ho lidé "privilegovaní" a výklad sousloví lidská práva posunují, jak se jim to momentálně politicky a majetkově hodí. 

         Lidská práva byla péčí USA a jejich nekritických spojenců privatizována. Už neplatí ani jejich univerzalita jako ve druhé polovině 20 století, ale ani nároky národů a kultur na svébytnost a kulturní a politickou nezávislost. Situace došla tak daleko, že dokonce zástupce Saudské Arábie předsedá Radě OSN pro lidská práva. Přitom právě Saúdská Arábie lidská práva otevřeně porušuje – ať už jde o práva žen, menšin, kritiků vlády nebo nelidské fyzické tresty a popravy. Česká republika nemá zapotřebí sdílet ideologické pokrytectví kolem lidských práv a ještě se na něm aktivně podílet, jak se ve větší či menší míře děje.

          Idea lidských práv je nádherná a je třeba ji vrátit k původnímu významu a naplňovat skutečným obsahem. Doporučoval bych vrátit se k jejich původním ideálům a na principech humanismu sjednocovat celou levici. Nenechme si lidská práva zcizit, neboť mohou a poznali jsme, že jsou zcizitelná. Lidská práva jsou humanistickým programem, který patří nám - levici.

Autor: 
jk
Zdroj: 
Vlastní