ANKETA PL: Co nejrychlejší přijetí eura?

28. 11. 2017

Parlamentní listy: IHNed.cz informoval, že premiér B. Sobotka chce pojistit členství Česka v EU s co nejrychlejším přijetím eura. "Přijetí eura je pojistkou pevného ukotvení země v EU," uvádí analýza Úřadu vlády, kterou Sobotka ve středu předloží vládě. Analýza tvrdí, že pokud Česko euro nepřijme, hrozí mu "riziko posunu do pozice politického a hospodářského satelitu eurozóny", a že přijetí eura by nás rychleji přiblížilo k bohatším zemím unie a je jednoznačně ekonomicky výhodné. Co si o tom myslíte?

J. Skála, místopředseda ÚV KSČM: Co kdyby nám premiér raději řekl, kolik činí kvalifikovaný odhad ztráty, kterou napáchala Česká národní banka umělým podhodnocováním koruny po několik let? Že bude trojciferná v miliardách, je mimo vší pochybnost už teď. Právě od šéfa vlády by se slušelo i dodat, kolik na celé operaci už vydělali všelijací šíbři, štítící se skutečné práce - a možná i jejich jména a žebříček. Přejít na euro za dané konstelace se rovná "ještě pevnějšímu ukotvení" v urážlivě koloniálním postavení.  Evropská unie není o solidaritě, ale o "právu" silnějšího. To rozhoduje i na téma, kdo je a kdo není členem "tvrdého jádra", ukazujícím záda všem ostatním. Česká republika se té šance zbavila zdivočelou privatizací a autodestrukcí ekonomické struktury, která generovala vysokou přidanou hodnotu na naše konta - tehdy dokonce kolektivní -, a ne do klína cizího mamonu. Teď je potřeba nastartovat obnovu naší suverénnější ekonomické pozice, a ne lézt do ještě ztrátovějšího chomoutu.

Lukáš Petřík
Parlamentnilisty.cz