Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny PČR v pondělí 16. října o Lithiu by měla odpovědět alespoň na tyto otázky

11. 10. 2017

Memorandum o těžbě lithia, které minulý týden podepsal ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD) s australskou společností European Metals Holdings (EMH), chce KSČM zrušit. Novinářům to včera řekl předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip.

Usnesení v tomto směru chce předložit na pondělní mimořádné schůzi sněmovny svolané k těžbě lithia právě z iniciativy KSČM. Filip na tiskové konferenci přednesl několik otázek, které chtějí komunisté v pondělí na schůzi položit vládě.

Na které otázky budou komunisté chtít odpovědi od příslušných ministrů? Filip je zformuloval takto:

*Proč s firmou European Mining Holdings (EMH)?

*Proč dva týdny před volbami?

*Proč nemůže být těžba a zpracování lithia pod státní firmou Diamo?

*Je informována vláda ČR a ČSSD o tom, kdo je vlastníkem australské společnosti?

*Zkoumali jste vlastnické vztahy před tím, než jste podepsali memorandum?

*Je náhoda, že jako největší akcionář vystupuje firma Computershare Company Nominees, která na internetové stránce nabízí jako svoji hlavní službu zakrytí skutečného vlastníka?

*Víte, že druhým největším akcionářem EMH je firma Cadence Minerals?

*Podívali jste se na holdingovou strukturu této firmy?

*Je náhoda, že firma Cadence Minerals je vlastníkem společnosti BACANORA MINERALS, kde dalším akcionářem je společnost M&G Investment Management Limited?

*Je náhoda, že firma M&G Investment Management Limited je jedna ze tří společností, kterým Bakala odevzdal vytunelované OKD?

*Je náhoda, že akcionářem firmy BACANORA MINERALS je i skupina BlackRock?

*Zjistili jste si, zda se jedná o tutéž skupinu, která má v OKD zajištěné dluhopisy v hodnotě 320 milionů Kč a nezajištěné dluhopisy v hodnotě 452 milionů korun?

*Je náhoda, že do firmy Geomet poté, co ji odkoupili Australané, nastoupil jako jednatel dlouholetý manažer Bakalovy NWR?

*Je náhoda, že tento obchod má znaky prodeje OKD, kde na jedné straně byl Bohuslav Sobotka a na druhé straně Zdeněk Bakala?

*Jde o podařený kšeft s osvědčenými obchodními partnery, který se opakuje, nebo nás chcete přesvědčit, že je to náhoda?

*Chce nás někdo přesvědčit o tom, že o připravovaném podpisu memoranda věděla v rámci vlády a koalice jen ČSSD?

*Je všechno toto náhoda nebo velmi sofistikovaný zlatý padák?

*Není tu příliš mnoho náhod na takové memorandum, které se týká zásob tak strategické suroviny?

Hrozí další zašantročení, rozkradení majetku nás všech

»Bude důležité, aby vláda odpovědná sněmovně, byla na tyto otázky schopna odpovědět,« uvedl Filip. Připomněl, že KSČM v minulosti připravila zákon, podle něhož by zásoby strategických surovin mohl těžit a zpracovávat jen podnik v rukou státu nebo veřejného sektoru. Zdůraznil, že v ČR chybí zákon o konečném uživateli výhod, který má třeba Slovensko. »Nepodařilo se nám dostat do jiných zákonů, aby se o státní zakázky mohly ucházet jen firmy s jasnou vlastnickou strukturou. Tady je do vlastnické struktury zapojena organizace, která zakrývá skutečné vlastníky. Proto považuju memorandum za právně irelevantní, za odporující Ústavě ČR. Svědčí o tom, že se tu někdo pokouší okrást 10 milionů občanů ČR,« prohlásil Filip.

Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik připomněl, že v poslední době se debatuje o tom, jestli bylo národní bohatství ČR za uplynulá léta rozkradeno nebo zašantročeno. »Tady hrozí zašantročení, ale nebojme se říct i rozkradení jednoho z posledních perspektivních národních bohatství, která nám v ČR zbývají. A je lhostejné, jestli se to má těžit za pět nebo za padesát let. Memorandum v této době a s těmito otázkami je podivné a okamžitě po volbách budeme pracovat na jeho zrušení,« slíbil Kováčik.

Proč o lithiu nechtějí diskutovat ODS, KDU-ČSL a TOP 09?

Mimořádná schůze sněmovny na téma lithium bude v pondělí. Její konání podpořilo 62 poslanců nejen z KSČM, ale i dalších klubů. »Ukazuje to, jaký je vztah jednotlivých politických stran k národnímu bohatství naší země. Schůze je první krok k tomu, aby se nám podařilo těžbu, zpracování a také výnos, výtěžek z lithia zachovat v rukou českého státu. Osobně to považuji za obrovský úspěch KSČM i proto, že se nám podařilo přesvědčit kolegy i z jiných poslaneckých klubů včetně těch, co mají neoliberální smýšlení jako mnozí kolegové z klubu ANO. Nakonec se připojili k podpoře našeho návrhu, podepsali ho Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek (ANO), ale i Tomio Okamura či Radim Fiala (oba SPD),« informoval Kováčik. Poděkoval všem, kdo se svým podpisem za konání mimořádné schůze sněmovny připojili, čímž dokázali, že se chtějí postavit »této nehorázné zlodějně«. Kdo se odmítl pod žádost KSČM podepsat? »Pod žádostí o svolání schůze není podpis nikoho z klubů ODS, KDU-ČSL ani z TOP 09,« dodal Kováčik s poukazem na to, že to určitě o něčem svědčí.

Podle komunistů by lithium mělo zůstat státu. »Jaká bude přesná formulace, jestli má ještě tato vláda rozhodnutím vlády prohlásit toto memorandum za neplatné, nebo jestli vyzveme ke zrušení, je otázka formulace, kterou hledáme,« řekl Filip.

Lithiem by se měl zabývat dnes i Senát. O projednání požádala ODS. Podpořit to chce i předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD). Sociální demokraté koncem minulého týdne poukazovali na to, že souhlas s průzkumem prodloužilo ministerstvo životního prostředí vedené Richardem Brabcem (ANO) a ministrovi průmyslu nezbývalo než memorandum podepsat. Havlíček odstupovat nehodlá. ČTK řekl, že memorandum umožní státu přátelsky se zapojit do projektu s EMH, která je vlastníkem licence.

V ČR jsou asi tři procenta světových zásob lithia - většina na Cínovci a malé ložisko ve Slavkovském lese. Hlubinnou těžbu plánuje společnost Geomet, kterou European Metals Holdings vlastní. Otevřít chce pro tuto těžbu historický důl na cín.

Autor: 
ku, jad
Zdroj: 
ihalo.cz