Stropnický Černému s argumenty nestačil

24. 9. 2017

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) a jeho stínový protějšek z KSČM Alexander Černý si v diskusi v pořadu Otázky Václava Moravce vjeli do vlasů.

Slova útočného ministra Černý s přehledem odrážel. V pořadu nepadly žádné nové informace, ale už jen rozdílný pohled na dané téma, v předvolebním čase vyjádřený emotivněji než jindy, nezklamal. Oba diskutující se hádali po celý pořad.

Šlo třeba o podíl HDP na obranu. Tento týden bude vláda ČR schvalovat rozpočet na rok 2018. Doporučovaná jsou dvě procenta HDP. Podíl USA je 3,6 %, přes dvě procenta dávají Řecko, Velká Británie, Estonsko a Polsko. Odhad NATO pro ČR činí letos asi jedno procento, což nás řadí na páté místo od konce žebříčku. »Nechceme překročit celkový schodek rozpočtu ve výši 50 mld. Kč. Pro mě je důležitější, že meziroční růst je už třetí rok 10 procent, což je předpoklad k tomu, abychom do roku 2024 splnili alianční závazek, tj. ona dvě procenta,« uvedl Stropnický. »Proč zrovna dvě procenta?« kontroval Černý a zeptal se, zda je to seriózní závazek. Pro informaci uvedl, že v roce 2014 jsme byli na 0,95, v roce 2015 na 1,04 procentech, loni jsme klesli pod jedno procento. »A to už ani nepřipomínám, že pan ministr měl prakticky nejlepší podmínky ze všech ministrů obrany, které jsme dosud měli. Jako jediný od začátku do konce volebního období zůstal ve funkci. To je plus, kdybyste toho v době ekonomického růstu dokázal využít,« rýpl si do Stropnického Černý a současně mu vytkl, že není schopen peníze vyčerpat. »Armáda je podfinancovaná a zaslouží si, aby byla lépe vybavená,« dodal. Za důležitější než mluvit o dvou procentech, považuje zajistit pro obranu větší stabilitu. Výdaje na armádu pro příští rok považuje KSČM za optimální.

Jak zajistíte bezpečnost ČR bez NATO?

Stropnický se otázal, jak chce KSČM zajistit bezpečnost ČR bez členství v NATO, pokud usiluje o vystoupení z paktu. »NATO zhoršuje bezpečnostní prostředí v Evropě a dojde-li k nárůstu o víc než 300 miliard dolarů během roku, povede to k militarizaci, zhorší to bezpečnost,« uvedl Černý s tím, že vystoupení ČR z aliance by možná inspirovalo i další, nepatrně by třeba přispělo ke snížení obrovského napětí, které dnes v Evropě panuje i kvůli tomu, co NATO poslední léta dělá. Stropnický nesouhlasil. Je přesvědčen o tom, že vystoupení z aliance představuje zásadní bezpečnostní ohrožení ČR. Mluvit proti NATO podle něj znamená mluvit proti polistopadovému vývoji.

Stropnický s Černým se přeli i o další věci. Bez servítků diskutovali třeba o situaci na Korejském poloostrově. Černý připustil, že nejvyšší představitel KLDR Kim Čong-Un je zřejmě podivín, nicméně USA v čele s prezidentem Donaldem Trumpem situaci vyhrocují. Provokují nejen slovy, ale např. vojenským cvičením v blízkosti či přelety bombardérů.

Jeden vážně, druhý se smíchem

Obdobně se stínový ministr obrany KSČM vyjádřil i ke vztahu mezi NATO a Ruskem. »Zvyšování amerických investic do svých sil a jejich přítomnosti v Evropě, množící se americké a alianční základny, přibližování NATO k ruské hranici. Nemohu přijmout logiku, že Rusko ohrožuje zbytek Evropy a světa,« zdůraznil Černý. Tomu ministr nechtěl rozumět a komunistu si chtěl vychutnat. »Musím se smát. Otevřete olejovky a vystoupí z toho zlý Američan. Mám pocit, že se vám stýská po Varšavské smlouvě, poslední kapka bude, až invazi v roce 1968 označíte za internacionální pomoc,« útočil na Černého. Ten nezůstal pozadu: »Proč by Rusové napadli ČR nebo Francii, když je síla jednoznačně na straně USA? Rozšiřováním NATO na východ se situace nejen nezlepšila, ale zhoršila. Jen se tím přilévá olej do ohně a koledujeme si o malér,« odpověděl ministrovi Černý. To Stropnický nechtěl poslouchat. Stejně jako ve sněmovně při interpelacích či jindy, když koalici docházejí argumenty, hodí se připomenout předlistopadová minulost u nás i jinde. »Rusku jde o to destabilizovat zemi, která se z něj vyčlenila, začít motivovat ruské menšiny, pak se objeví lokální vůdce se silnými vazbami na Moskvu a dochází ke drolení,« řekl. Takový scénář se podle něj odehrál na Ukrajině i v Gruzii.

Autor: 
(ku)
Zdroj: 
http://www.halonoviny.cz/