„Proč právě my o podávání majetkového přiznání“

17. 9. 2017

Kdo a proč by měl podávat majetkové přiznání

Jde o klíčový a dlouhodobý požadavek KSČM, která trvá na tom, aby majetkové přiznání musel podávat ten, jehož majetek přesáhl hodnotu 20 mil. Kč. U právnických osob by byla tato hodnota 50 mil. Kč. V případě neprokázání původu majetku navrhujeme sazbu daně ve výši 100 %. Má to mít především preventivní účinek. Opatření by mělo být účinnou hrozbou proti legalizaci nezákonně získaných finančních prostředků i v případech, kdy povinná osoba nabyla majetek z nezdaněných prostředků nebo bezdůvodně nepodala přihlášení či přiznání majetku.

Od roku 1999 se několikrát projevila snaha začlenit právní úpravu přiznání majetku do právního řádu, a to jak ze strany vlády předložením vládních návrhů, tak ze strany Poslanecké sněmovny formou poslaneckých návrhů. Bohužel ani jeden z doposud předložených návrhů nebyl schválen.

Ten, kdo získal majetek poctivě, se majetkových přiznání nemusí bát, navíc nechceme dělat zbytečnou administrativu. Právní stav je dnes přece takový, že ve skutečnosti majetkové přiznání podávají všichni ti, kteří žádají o sociální dávky nebo jsou odkázáni jiným způsobem na sociální systém. Proč by tedy nemělo platit, že takové přiznání učiní všichni, kteří disponují majetkem například nad hodnotu dvaceti milionů Kč. Nevztahuje se to tedy na občany České republiky, kteří mají byt nebo dům, případně vlastní auto, zahrádku nebo jsou drobnými podnikateli. Naším požadavkem je, aby občané, kteří budou mít majetek nad uvedený limit, učinili prohlášení o svém majetku. Nepotřebujeme ani to, aby uváděli, kdy a kde jej získali. Pokud ho získali tak, že jejich příjmy byly řádně zdaněny, tak tím jejich povinnost končí a následující rok už se prohlášení omezí na změnu stavu. Pokud však jejich daňová přiznání svědčí o opaku, bude nutné, aby se případem zabývaly finanční orgány, resp. orgány činné v trestním řízení. Prohlášení o majetku by podávali i politici a ti, kteří rozhodují o veřejných zakázkách, bez ohledu na schválený limit.

Autor: 
KSČM
Zdroj: 
fb KSČM