Za levným nákupem musíme do Polska

21. 12. 2022

Zvláště teď před Vánoci o to více koukají hospodyňky ušetřit každou korunu a pátrají, kde nakoupit levněji. Doma to nebude.

Novinky.cz srovnávaly ceny základních potravin v českém a polském Lidlu. Konkrétně v ostravském a polském ve Vladislavi, byť toto porovnání lze bez problému zobecnit na všechny české a polské markety německé společnosti Schwarz-Gruppe, jež zmíněný obchodní řetězec vlastní. Cenové rozdíly jsou bez přehánění šokující – zde je tabulka, jak ji zpracovaly novinky.cz.

OstravaVladislav
Káva rozpustná Classic119 Kč  14,29 zl (75,73 Kč)
Čaj ovocný14,90 Kč  2,49 zl (13,19 Kč)
Čaj heřmánek29,90 Kč  2,49 zl (13,19 Kč)
Mléko Pilos22,90 Kč  3,69 zl (19,55 Kč)
Mouka 1 kg21,90 Kč  2,79 zl (14,78 Kč)
Máslo 1 kg219,60 Kč  34,95 zl (185,23 Kč)
Cukr moučka 1 kg36,90 Kč  5,98 zl (31,69 Kč)
Kuřecí prsa 1 kg159 Kč  10,99 zl (58,24 Kč)
Jogurt bílý19,90 Kč  1,04 zl (5,51 Kč)
Vejce L 10 ks62,90 Kč  9,48 zl (50,24 Kč)
Brambory 1 kg17,90 Kč  1,95 zl (10,33 Kč)
Toaletní papír (8 rolí)64,90 Kč  7,99 zl (42,34 Kč)
sekt109 Kč  18,99 zl (100,64 Kč)
Celkem898,70 Kč     620,66 Kč

Počin citovaného serveru je sice chvályhodný, nicméně odkrývá pouze jednu stranu mince, přičemž my víme, že každá (mince) má strany dvě. Tou druhou, neodkrytou, je odhalení příčiny, proč tomu tak je. Jedná se přece o obchody stejné společnosti, navíc v těsném sousedství. Možná bychom to celé nechali spát, kdybychom se bavili o pár drobných, resp. kráčelo-li by o porovnání cen téže vlastnické společnosti v Ostravě a třeba v Kolumbii…, ale takhle?

Česká republika a Polsko spolu jaksi sousedí. Navíc obě země se v pomoci Ukrajině činí přes čáru, notabene česká vláda je snad ještě o fous dobrosrdečnější, a také v časech lockdownů zmíněným řetězcům nikdo nezkřivil ani vlas – ksakru, tak proč? Však na běžném nákupu jde o rozdíl ve stokorunách.

Nemá smysl patlat se v detailech, stačí zmínit důvod základní. Česká vláda a všechny kompetentní státní instituce vytrvale pracuji proti zájmům tohoto národu a jeho občanů. Když na ně udeříte s prodejními cenami nadnárodních obchodních řetězců, odpoví vám stroze, že tohle není v jejich kompetenci, že do finanční politiky zahraničních marketů ony nemohou zasahovat atd., atd. Hlavně že je sem pustily, nepochybně za podmínek výhodných pouze pro ně (v tomhle bude kámen úrazu) a nezavřely je v covidu, když v těch hrozných časech mělo všechno české na rukou klepeta.

Nyní jsme my všichni dostali jako odměnu za protinárodní činy vlád ČR ceny, z nichž se nám protáčejí panenky a oči vypadávají z důlků poté, co si vyjedeme třeba do toho sousedního Polska.

Martin Kalous
iportal24.cz