Vranov u Dražíče 8.5.2024: Jihočeští občané 79 let nezapomínají uctít památku RUDOARMĚJCŮ

9. 5. 2024

Občané širokého okolí Písecka, Týna nad Vltavou a Bechyňska si 8. května 2024 připomněli 79. výročí Dne výročí a ukončení 2. sv. války v Evropě. Nezapomněli ani na Bernartice u Milevska.

Pietní a vzpomínkový akt u společného pohřebiště 150 - 160 obětí války - rudoarmějců byl zahájen položením věnců a kytic k památníku padlých a soše Rudoarmějce se stojícím dítětem. Poté předsedkyně OV KSČM České Budějovice Květa Šlahůnková po krátkém úvodu předala slovo zástupci ruského velvyslanectví panu Bogdanovi. Ten v jazyce českém i ruském  pozdravil účastníky shromáždění a poděkoval jim za účast. Ve vystoupení vyjádřil přání žít v míru. Mimo jiné poukázal na význam objektivního hodnocení  historických události a nyní udržení míru. Stále více se totiž ukazuje, že mír není samozřejmý a je nutné se pro něj opět angažovat.

Poté se ujala slova Jana Kozáková z Písku, kandidátka do podzimních krajských voleb a předsedkyně Jihočeské Krajské rady Klubu českého pohraničí. Její vystoupení bylo po zásluze oceněno delším potleskem.

Ve druhé části pietního aktu u „Váni“ přítomní uctili položením věnců a květin hrob neznámého sovětského vojáka. Zvláštní poděkování za neformální vystoupení na místě hromadného pohřebiště a na místě posledního odpočinku neznámého vojáka „našeho Váni – Váňušky“ patří paní Irině Savkinové, původem z Běloruska a nyní již více jak dvacet let z Týna nad Vltavou a její dceři. V krásné libozvučné ruštině a jen při občasném tlumočení její dcery Jasna Koněva (umělecky Sova) děkovala za péči o místa posledního odpočinku padlých vojáků Rudé armády, jako je toto. Společně se svým přítelem z Ukrajiny zazpívaly několik ruských písní a píseň mladého vojáka těšícího se na návrat z cizí daleké země domů. Svoje vystoupení společně s přítomnými občany všichni společně zakončili známou písní Katuša.

+ foto: Josef Kovařík
Vlastní