Tu komunistku milujeme. Proč velký byznys i státní úředníci fandí Kateřině Konečné?

27. 5. 2024

Cože, vy jdete na schůzku s Kateřinou Konečnou?“ upřímně se zhrozí velvyslanec jedné velké země Evropské unie v Praze. „K čemu, vždyť je úplně bezvýznamná a jen dokola opakuje stále stejné ideologické nesmysly!“

Kdyby se tento diplomat na Konečnou (43) zeptal špičkových českých byznysmenů nebo státních úředníků, rychle by se přestal divit. Katka, případně Kačenka, jak jí tito lidé s upřímnou sympatií v hlase říkají, je v těchto kruzích nesmírně populární. Že to je ve velkém rozporu s tím, jak radikálně vystupuje v televizi nebo na náměstích a sociálních sítích, je samozřejmě pravda.

„Ptá se, co potřebujeme. A pak se snaží vyhovět,“ shrnuje svou zkušenost s Konečnou jeden špičkový představitel českých podnikatelských kruhů. Říká to pod podmínkou anonymity, což je v souvislosti s Konečnou běžné. Otevřeně, „na jméno“, ji nechce pochválit vlastně nikdo. Mimo záznam ale chvála doslova prší.

Stejně jako vzpomínky na to, že dojednávání konkrétní legislativy se s Konečnou nejednou dělo v legendárním pražském baru Bluelight, nebo v její silně zakouřené bruselské či štrasburské kanceláři. Nyní už Konečná kouří elektronické cigarety, které si zapaluje i během rozhovoru s HN.

„Kačenka? Tu milujeme,“ říká vysoce postavený zdroj z prostředí české evropské politiky. A sám od sebe zdůrazňuje, že jde jen o minimální nadsázku. Mluví stejně jako výše citovaný představitel byznysu – Konečná, která je europoslankyní KSČM od roku 2014, funguje stylem, který od „svých“ europoslanců očekává vlastně každá vláda. To znamená, že se aktivně zajímá o vládní priority a snaží se je v Evropském parlamentu promítnout do návrhů konkrétních společných evropských norem.

Co to znamená v praxi? „Velmi otevřeně se zastávám průmyslu. Jsem za to velmi často ze stran svých levicových kolegů kritizována, ale fakt tady nechci mít spálenou zemi a žít ze sektoru služeb,“ říká Konečná v rozhovoru s HN.

Velmi aktivně se tak podílela například na úpravě pravidel pro teplárny, po čemž volal jak český byznys, tak státní správa a politici. Výsledkem bylo, že české teplárny dostanou část emisních povolenek zdarma. To, že Konečná tvrdě pracuje a má výsledky, uznává mimo záznam i mnoho z ostatních českých europoslanců, kterých se HN na její působení ptaly.

Jak Konečná reaguje na jasný rozpor, kdy se komunistka zastává zájmů velkého byznysu? Nepopírá to, naopak. „Ano, snažím se hájit zájmy velkého byznysu, který tu zaměstnává lidi,“ zdůrazňuje s tím, že jí jde právě o udržení pracovních míst. „Samozřejmě by z mého pohledu bylo minimálně v energetice ideální, aby ten velký byznys byl vlastněný státem.“

O tom, jak Konečná v Evropském parlamentu funguje, dobře vědí odborníci, kteří se evropskou politikou zabývají. „Opravdu je schopná pomáhat i vládě, která jí jinak názorově není po chuti. Dá se s ní domluvit, je konstruktivní. To, že v kampani vystupuje úplně jinak, je politická strategie a podle mě i trochu podvod na voličích,“ říká Ondřej Mocek, prorektor Mendelovy univerzity v Brně.

Co by na to její voliči říkali, kdyby to věděli? Ortodoxní komunisté by se podle Mocka asi podivili, že se jejich předsedkyně zastává „vykořisťovatelů“. Nekomunistickým, ale výrazně levicovým voličům by naopak mohl vyhovovat Konečné důraz na udržení zaměstnanosti, byť europoslankyně silně hájí fosilní průmysl, který obecně u mladých nemá příliš velké sympatie.

Podle průzkumů se Konečná, která komunisty pro nadcházející volby spojila s několika pidistranami do uskupení s názvem Stačilo!, do Evropského parlamentu opět dostane. Je ale evidentní, že její skutečný cíl je jiný – vrátit stranu do české Poslanecké sněmovny. Jestli do ní bude napřesrok sama kandidovat, ještě neví. Uvědomuje si ale, že pro úspěch je nutné sestavit výrazně širší blok, než je současné Stačilo!.

„Pro mě je milion propadlých hlasů v roce 2021 mementem. Jestli se někdo bije v prsa, že chce porazit Petra Fialu, ale pořád sedí jen na svém písečku, tak lže sobě i svým voličům,“ říká Konečná s jasnou narážkou na Sociální demokracii. Spolupráci jí prý už nabízela, ale strana vedená Michalem Šmardou neměla zájem.

Z pohledu Konečné je ale klíčové tradiční levici v Česku sjednotit a vrátit ji zpět do parlamentu. Jak zdůrazňuje v rozhovoru s HN, věří, že pokud se sociální demokraté nedostanou do europarlamentu, čemuž nasvědčují průzkumy, a následně selžou i v podzimních krajských volbách, svůj odmítavý postoj přehodnotí.

Aby široká levicová spolupráce byla možná, musela by Konečná z názvu své strany dost možná odstranit slovo komunistická. A určitě by se musela vzdát snahy o vystoupení Česka z EU a z NATO. Ti, kdo tuto pragmatickou političku znají, vědí, že je to cena, kterou by nejspíš byla ochotná zaplatit.

Ondřej Houska