Nová pamětní deska v Brně s citátem Beneše připomíná Mnichov i následnou okupaci

30. 9. 2023

Letos uplynulo 85 let od doby, kdy byl v noci z 29. na 30. září 1938 podepsán mnichovský diktát. Ten následující den – 30. září 1938 – čs. vláda přijala. Tragické období českých i světových dějin připomíná pamětní deska, která byla odhalena v Brně.

Brněnští komunisté uspořádali ve čtvrtek (28. září) shromáždění před svoji budovou v Křenové ul. 67, kde byla odhalena tabule s textem prezidenta republiky dr. Edvarda Beneše k těmto událostem ze 14. prosince 1945 na sjezdu Svazu osvobozených politických vězňů.

Hlavní projev přednesla europoslankyně a předsedkyně KSČM Kateřina Konečná. Svoje stanovisko řekl v projevu i expremiér a předseda spolku Nespokojení Jiří Paroubek. Hovořila též exposlankyně Jana Volfová za Českou suverenitu sociální demokracie a David Tygr Ploc za politické uskupení Domov. Naslouchali jim představitelé levicových spolků a jejich prostřednictvím i jejich členové. Celý článek zde:

vž, mh, foto: Zachariáš
iportal.24