Naše Naděje leden 1/2024 - Vlastenecký měsíčník jdoucí zleva proti proudu

10. 1. 2024

Z bohatého textu namátkově vybíráme.

Z TEMNOTY SE RODÍ NOVÝ SVĚT

Žijeme v době globálních politických změn. Bez ohledu na to, zda si to jsme ochotni připustit. Pro čím dál tím více lidí není žádným tajemstvím, že současný světový řád je neudržitelný a nemá budoucnost. Společnost postavená na všeprostupující konkurenci a konfrontaci páchá obrovské plýtvání a škody.

Už nemohou být na světě bohaté státy profitující na úkor chudých ani světoví četníci všem vnucující svou nadvládu. Tento svět prostě končí, přes veškeré bojové nasazení jeho obránců. Jsme svědky postupného pádu západních mocností. Žijeme ve významné dějinné epoše, ale bohužel tento proces provází velký psychický tlak na každého z nás. Dosavadní nositelé vůdčího postavení se jej bezohledně snaží držet. A tak nejenže rozpoutávají krvavé války, to není nic nového, ale také vyvolávají nezměrnou hysterii ve svých politicky podmaněných zemích, jako je i ta naše. Chtějí v lidech vyvolat hrůzu, nenávist a fanatismus. Proti těm národům a státům, které se jim postavily do cesty. Angloamerická nadvláda hraje vabank, nechápajíc, že již byla odsouzena k likvidaci. Můžeme uvést jeden z mnoha faktorů ukazujících na její faktický konec: skupina BRICS s novým rokem dosáhla 30 % světového HDP a 46 % procent světového obyvatelstva. A přihlášku podalo už dalších 14 států.

Ano, jistě, u nás je zvykem na země jako Rusko, Čína či Brazílie koukat spatra a bagatelizovat jejich globální význam. Uvidíme však, až na Západ přestanou plynout jejich zdroje. Až většina světa přestane obchodovat v dolarech, což již započalo. Končí jak angloamerická vojensko-politická moc, tak i celé šovinistické paradigma, ve kterém naše společnost dosud žije: Narativ o zlých zaostalých na Východě a vyspělých hodných na Západě. Lidé snažící se jej bránit všechno jenom zhoršují.

Válečné štváčství si bere krutou daň i přímo na nás samých, na naší lidskosti. V propagandě se posouvají hranice přípustného, vládne v ní bestiální naturalismus – zasazený do lží.

Cílem oné sprchy zprostředkovaných hrůz je zamezit a přehlušit chápání toho, co se děje. Média ztratila veškeré zábrany a zbytky společenské odpovědnosti. Nezáleží jim na dopadu své práce na lidi.

Nedivme se potom, že se do naší společnosti vkrádá zvířeckost, bezohlednost, otupělost. Zbraně jsou více než pomoc druhým, válečné běsnění víc než důstojný život lidí… Stres z nejisté budoucnosti je všudypřítomný. Důsledky celkové atmosféry odnáší pak ti nejzranitelnější. Ti, kteří dnes nasávají a učí se chápat svět kolem sebe. V naší populaci výrazně vzrostly počty lidí trpících depresemi a úzkostí, a to zvláště dětí. 10. října prolétly novinami zprávy, že podle studie vědců Národního ústavu duševního zdraví až 40 % žáků 9. tříd vykazuje známky střední až těžké deprese. Častěji jsou zasaženy dívky. Také pražští policejní vyjednavači měli za rok 2022 oproti minulosti více než dvojnásobný počet výjezdů k lidem pokoušejícím se o sebevraždu, často dětem. A v roce 2023 byl trend ještě horší. Na mysl přichází otázka: Má společnost, která nechává děti, nositele budoucnosti, takto trpět, na nějakou budoucnost vůbec právo?

Ono to nakonec záleží na nás. Na tom, jak uchopíme věci do svých rukou. Každý z nás si může vybrat, zda bude budovat lepší a radostnější svět, nebo bude společně s omezenci dál šířit pocity zmaru a beznaděje.

 Už bylo dost kultury založené na nekonečné negativitě, šíření strachu, uřvanosti a nenávisti. Vraťme se k velkým vizím, které nám v životě dávají smysl. Nic není ztraceno, naopak se nám otevírají nové příležitosti s rodícím se novým světem.

A už je za minutu dvanáct, abychom si konečně uvědomili a řekli, jak chceme žít. A začali pro to něco dělat. Čeká nás spousta práce.

Martin Augustin

Autor: 
Redakce Naší Naděje