OV KSČM Strakonice

Knihovna Miloslava Ransdorfa nedá zapadnout jeho myšlenkám
autor: M.H
zdroj: http://www.halonoviny.cz/articles/view/44939787

Již pár dnů poté, co se veřejnost loni v lednu rozloučila s Miloslavem Ransdorfem, poukazovala řada lidí spontánně na to, že musí být pro budoucnost, pro vnímavé čtenáře, zachována jeho mimořádně bohatá a rozlehlá knihovna. Můžeme říci, že zrodem centra a knihovny coby instituce se podařilo tyto představy naplnit?

Vojtěch Filip v Otázkách Václava Moravce - 29. 1. 2017
autor: (red)
zdroj: https://youtu.be/wPTFvvdbXxs,http://www.halonoviny.cz/articles/view/44925843

Duel Vojtěcha Filipa a Daniela Hermana v Otázkách Václava Moravce. Diskutovalo se mj. o vládním protikorupčním tažení, česko-německých vztazích, sbližování s Čínou či dosavadním zhodnocení odluky církve od státu.

Kdo chce doopravdy zabránit reexportům a zajistit potřebné léky pro české pacienty?
autor: Soňa MARKOVÁ
zdroj: http://www.halonoviny.cz/articles/view/44908487

V souvislosti s vrácením novely zákona o léčivech ze Senátu se opět rozvířila debata o tzv. reexportech léků a přístupu pacientů v České republice k potřebné léčbě. Evropské státy se k paralelnímu vývozu chovají naprosto rozdílně podle toho, jak jsou u nich léčivé přípravky drahé. Státy s vyšší cenovou hladinou dovozy spíše podporují, protože dovozem mohou ušetřit plátci péče i pacienti. Země, které vývozu brání, mají léky levnější a díky jejich vývozu se pak mohou stát pro pacienty hůře dostupnými. Právě mezi tyto země se řadí Česká republika a Slovensko. Náš nejbližší soused ale přijal proti reexportům, přes kritiku EU, taková opatření, aby této neblahé praxi skutečně zabránil. Jejich úprava se týká pouze léků regulovaných úhradou z veřejného zdravotního pojištění a případný vývoz je možné uskutečnit pouze na základě rozhodnutí a jménem držitele rozhodnutí o registraci léčivého přípravku. Zcela se tedy obchází distributor.

Kam kráčíš, planeto?
autor: R.Č, foto: HN
zdroj: http://www.halonoviny.cz/articles/view/44881704

Podle švýcarské charity Oxfam odpovídá majetek osmi nejbohatších lidí světa majetku 3,6 miliardy těch nejchudších na naší planetě, což je zhruba polovina všech obyvatel. Tuto zprávu jsme mohli v minulém týdnu zachytit v našich médiích. Tento poměr se prý stále zhoršuje a za poslední rok se změnil velmi výrazně, neboť ještě loni prý tuto polovinu vyvažovalo až 62 nejbohatších.

Nikdy, neříkejme nikdy!
autor: J.P
zdroj: vlastní

Zasedání sudetoněmeckých pohrobků, kteří stále a vytrvale oživují minulost v naději, že ještě není vše ztracené. Jejich naději přišel posílit i odborník z české vlády se zaměřením na historii a kulturu, snad v zastoupení vlády, Daniel Herman.

Práce a minimální mzda
autor: Alena NOHAVOVÁ
zdroj: http://www.halonoviny.cz/articles/view/44794991

Od nového roku vstoupilo v platnost několik změn. Jednou z nich je navýšení minimální mzdy na 11 000 korun. Má garantovat nejnižší možný příjem, který zaměstnavatel musí svým zaměstnancům, pracujícím na celý úvazek, za jejich práci vyplatit. Navyšování minimální mzdy má vliv na zvyšování jak tarifů, tak i na vývoj mezd a platů v ČR. Dá se říci, že by zvýšení minimální mzdy mohlo pomoci všem pracujícím.

»Já už nejsem Charlie«
autor: Jaroslav KOJZAR
zdroj: http://www.halonoviny.cz/articles/view/44794994

Miluji Francii. Vliv na mě bezesporu mají její spisovatelé ve století devatenáctém, výtvarné umění i hudba z téže doby. Snad i ono století dvacáté ve své polovině si zasloužilo pozornosti. Ne, mýlím se. Přišla i Edith Piaf, Mireille Mathieu, Charles Aznavour, Picasso i Chagall, Šíma i Kupka, Saganová i Henri Alleg a Martinů. Nic na tom, že někteří ze jmenovaných byli »Nefrancouzi«. Jenže uprostřed minulého století to byl Mnichov, kterým nás »sladká Francie« zradila, aby nakonec zradila sama sebe a vytvořila pétainovský režim. Nebýt de Gaulla, skončila by mezi poraženými zeměmi. Ani válkou v Alžírsku a Indočíně se nemohla pochlubit. Jen s tím, jak de Gaulle odmítl podřízenost svých armád americkému Severoatlantickému paktu. Ale ani to nevydrželo věčně

Co na to premiér?
autor: K. Konečná
zdroj: www.halonoviny.cz
Některé problémy, které jsme řešili v minulém roce, přešly i do roku 2017. Není jich rozhodně málo. Jedním z nich je i situace kolem bytů OKD. Prodej bytů Zdeňku Bakalovi patří k jedněm z nejkritizovanějších symbolů jednání minulých vlád. Podmínky, které tehdy byly v kupní smlouvě nastaveny, neskýtaly žádné záruky, že bude Bakala s tímto bytovým fondem nakládat tak, aby nepoškodil nájemníky.
Zachrání nás jen rozvoj veřejného vlastnictví
autor: J. Skála
zdroj: fcb KSČM
Buší-li na tyhle tamtamy i ODS, je to jasná zpráva. Už přiznáním, že co nám hrozí, je ještě prekérnější, než tuší i většina střízlivých mozků. Z úst, z nichž zaznívá, je i parádním doznáním, jak třeskutý krach sklízí politika, v níž byla ODS premiantem.
Ať hanbáři skončí na pranýři
autor: M.Hoření
zdroj: http://www.halonoviny.cz/articles/view/44738810

Prožíváme neutěšený konec roku. Ačkoli každý z nás má své osobní či rodinné starosti a svou práci, na mnohé doléhají tragické, smutné i nepochopitelné události probíhající kolem nás.