Výběr z tisku. Filip: Neposlouchejte profesora demagogiky!

23. 11. 2017

Před volbou předsedy dolní parlamentní komory ve středu 22. listopadu 2017 se vyhrotila ostrá diskuse vyprovokovaná zástupci tzv. Demokratického bloku. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek upozornil, že ti, kteří podpoří Vondráčka, podpoří chystanou menšinovou vládu předsedy ANO Andreje Babiše. Tu Kalousek označil za projekt Babiše a prezidenta Miloše Zemana. »Projekt Zeman – Babiš je nebezpečný, škodlivý a na hranici ústavního puče,« prohlásil Kalousek.

Předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip to odmítl, Kalouska označil za »profesora demagogiky«. Připomněl, že v parlamentní demokracii si prezident nemůže dělat, co chce. »Tady nejde o žádnou opoziční smlouvu číslo dvě,« zdůraznil. »Vůbec to nevnímám tak, že by se tady nenašlo za určitých okolností 120 hlasů na ústavní usnesení o rozpuštění Poslanecké sněmovny, kde prezidentu republiky nic jiného nezbývá. Takže jakési brečení na této půdě – to mi ke kolegovi Kalouskovi nesedí. Nechápu, koho chce ovlivnit, jestli těch 123 nových, kteří tady sedí a ještě ho neznají, mě neosloví, protože vím, že by tady zorganizoval první poslední,« uvedl Filip. Zdůraznil potřebu »odbrzdění« sněmovny, aby poslanci mohli začít projednávat státní rozpočet. »Další prioritou je oněch 30 dnů, kdy vláda musí požádat o důvěru. A co když to bude dělat předseda Babiš rychleji? Co když nevyužije těch 30 dnů? A co když použije ty tři pokusy k tomu, aby tady vůbec nedošlo k žádné důvěře, ale aby byly vyvolány na jaře příštího roku nové volby. Vy víte, co si myslí? Já ne. To je podle mého soudu mnohem realističtější scénář, ve kterém žel ti, kteří se tady snaží demagogicky něco vysvětlovat a nevnímat to také z jiného pohledu, mohou narazit způsobem, který je neuvěřitelný,« varoval Filip. Zdůraznil, že si mimořádné volby nepřeje. »Předsedové politických stran velmi dobře vědí, o čem mluvím. Neposlouchejte profesora demagogiky!« vyzval Filip.

ku, jad
ihano.cz